Megtörtént ez is, férjhez mentem és elköltöztem otthonról. Ezentúl nekem kell vezetnem a háztartást a főzéstől a takarításig. Ezen a blogon igyekszem megosztani a tapasztalataimat a háztartás minden terén, s emellett néhanapján személyes bejegyzésekkel is találkozhattok majd.
A kollégáimtól hallottam pár héttel ezelőtt, hogy a céges vízforralót ecettel tisztítják meg a vízkőtől. A minap belepillantottam az itthoni vízforralónkba, s igencsak tisztításért kiáltott, így úgy döntöttem, hogy kipróbálom a kollégáim módszerét.
Úgy 2 dl ecetet beleöntöttem a vízforraló aljába, ráengedtem annyi vizet, hogy tele legyen, s felforraltam. Ezután hagytam állni, én személy szerint egész éjjelre ott felejtettem, de állítólag pár óra elég neki. Reggel pedig friss vizet tettem bele, s azt is felforraltam. Láss csodát, eltűnt a vízkő!
Ennek az ételnek története van. Már nagyon régen elterveztem, hogy ilyet fogok készíteni, mivel a munkahelyen pár héttel ezelőtt az egyik kolléganőm tarhonyás májat hozott, amit oregánóval fűszerezett, s amelynek isteni volt az illata. Akkor döntöttem el, hogy a pontos recept ismerete nélkül megpróbálok tarhonyás májat készíteni oregánó fűszerezéssel. S akkor jött az ötlet, hogy tegyünk bele egy kis babot, mert attól rossz nem lehet. Ma pedig végre elkészítettem. Semmiképpen ne álljon neki az, akinek nincs ideje elpiszmogni vele. Mert kilenckor álltam neki, s valamivel később, mint dél lett kész. De, ha az igazat akarom mondani, akkor már szombaton elkezdtem, ugyanis a babnak állni kell vízben jó pár órát. Viszont az elkészítési idő jócskán lecsökken, ha konzervbabot vesztek. Én jobban szeretem a szárítottat, hiába több vele a macera.
De az igazi gondot a tarhonya okozta. Sosem készítettem tarhonyát, s elszúrtam a vízmennyiséget, amelyet a pirítás után hozzáadtam. Sok lett, s így elfőtt. Ezért történt meg az, hogy miután a máj is elkészült, összekevertem az egészet, s betettem a sütőbe egy 20 percre, fél órára sülni, hátha pirul a tarhonya kicsit. Végül az összhatás finom lett, ezért is merem leírni a receptet:
Hozzávalók: 1 kg tarhonya (ennél kevesebbet is vehettek, ha nem akartok kb. 3 napi kajét csinálni belőle)
1 kg máj
1 zacskó bab ( lehet konzerv is, ha nem akartok pepecselni vele)
1 fej lilahagyma
Oregánó
Vegeta
Bors
2 dl Rosé bor ( ez csak azért került a májba, mert szerettem volna kicsit megbolondítani)
A tarhonyát elkészítjük a zacskón lévő használati utasítás szerint. Sajnos én elszúrtam a vízmennyiséget, olyan sok nem kell bele, mint az ember gondolná. A májat úgy készítettem, hogy lilahagymát megpirítottam kicsit olajon, majd hozzákevertem a babot, kicsi vegeta rá, s mehet a tetszés szerint felvágott máj. Ezután oregánóval, borssal, vegetával és Roséval ízesítettem. Mikor az egész elkészült, összekevertem egy tepsiben a tarhonyával, s mehet be a sütőbe.
Higgyétek el, az íze sokkal jobb a kinézeténél!
Imádom a zenét. Sok kedvencem van különféle stílusokból a rocktól kezdve az operáig, gyakorlatilag mindenevő vagyok. Takarítás közben előszeretettel hallgatok zenét, hogy gyorsabban teljen az idő. Ilyenkor az aktuális hangulatomtól függően, de általában gyorsabb számokat szoktam hallgatni. Most éppen a Halott pénzhez van kedvem.